2

Monolog Rally

Posted by Pemerhati Penang on 1:55 PM
Esoklah masanya aku akan bermanja2kan diri kat auditorium P. Ramlee. Ada 4 pementasan teater monolog. Tp yang menjadi perhatian aku hanyalah pementasan teater monolog daripada Te.Ta.Mu: JEBAT: Rahsia Kesumat. Promonya agak menarik.

Tapi belum tentu promo menarik, pementasan hebatkan??? Sebab tu aku nak tgk semua monolog n buat deduction aku sendiri. pastu nak compare ngan juri punya opinion. Aku bukan PRO tp aku pn berjiwa seni, dan aku tahu jugak menilai. So, lepas ni aku buat review, ok.

Walaupun aku x ada kaitan langsung dgn urusetia or even x masuk dalam pertandingan ni, aku still nak ajak korang datang dan tgk PEMENTASAN TEATER KITA. Siapa lagi yang nak menyokong kalau bukan kita sendiri...

0

Kronologi no.2 Putrajaya

Posted by Pemerhati Penang on 8:30 AM
wah..wah...
Sekian lama baru nak update nih...
Ape sal???

Owh.. tenet rumah aku problem seminggu,
sampai aku kena call TM 3 kali lah...

sambungan...

Ha, lepas aku melantak mee goreng 2 pinggan tu, kitorang sume nak gi tgk pertandingan UTPPEC09 tu la. Najib ada bagi petua cane nak gi sane...
Tapi seperti yang aku expected dari awal lagi lah...mesti sesat punya and I was right. So, dengan budi bicara dan kesungguhan Najib and his parents, diorang CARI kami yang sesat nie... (nasib baik jumpa).
Ni lah muka2 yang seriously confident mengikut jalan2 yang x familiar kat selangor nih...
Pilot and co-pilot
2 org lg yang berkeyakinan tinggi...

Akhirnya??? SAMPAI!!!
Perodua Eco Challenge.. Woot2x.
Sneak peak internal design Kereta kita...

nothing much I see...

Lepas puas melawat Aiman dan makam KFC Free... kami pun bertolaklah ke "places of interest". Apa lg. Shopping Complex. Not just any shopping cmplx. PAVILION. Woot woot... Kagum aku, 1st time jejak kaki kat sana. Jd jakun sekejap. Maklumlah datang dr kampung... Makan Carl's Jr. dulu, habis RM 27, utk burger ja... haih, x pe. At least aku dah merasa... Tgk wayang 17 again, gi round2x pastu jumpa pameran kereta BMW. wahhh... Apa lg, naik terus la... membayangkan aku bawak kereta yang harganya beratus ribu mellon nie.. (ada angan2 nak beli tuh...).

Penat kot jalan-jalan.. dah penat kat PAV, gi Time^2 plak. Pojan beli figura Optimus Prime.. haha. kebudak2kan la dia nih... Pastu Makan kat Penang Village. The best laksa i ever tasted. Mana tidaknya, 1 mangkuk RM 10!!! argh... kalau x sedap aku saman dah... hmm... pastu watpe ar???

Pastu balik rumah Fareez kat Semenyih. Rumah baru. Furniture x angkut masuk lg. Disebabkan kepenatan yang amat tinggi, kitorang pun terus tido lepas membersihkan diri...

Malamm tuh... ZZZZZZZZzzzzzZZZZzzzZZZZzzzZZZZZZZZZ sampai pagi. (Nyenyak gila....)

The next day gi ALAMANDA.
Fareez hantar sampai ke susur keluar highway. Thanks Fareez. Kalu x aku rasa sesat lg kami nih... sebelum sampai di ALAMANDA, kitorang ada snap beberapa gambar around Putrajaya.

SERIES OF PICS:

Kat ALAMANDA:

Ada satu ja gambar dalam simpanan aku.
5 Hang Bersaudara...

And some more pics from
around Putrajaya:


Hmm... Time to say godbye to NazMeen:

Kat Putrajaya sentral lah kejadian ini berlaku...

Bye2x Meen, lambaian Meen diiringi dengan muzik klasik Patah Hati (Sudirman) pada jan 3.20pm that evening. Ramai yang memerhati gelagat kami... Ada time yang menyayat hati dan ada saat yang agak lawak ketika kami bersama2 laungkan "seranghae" dan membuat bentuk hati with our hands kat Meen.

Hmmm... Dah sampai masa untuk kitorang plak untuk mengucapkan bye2x to Luke lepas hantar dia kat rumah...

Tepat jam 3.30 pm, aku, Pojan n Nasrul pun bertolak balik ke rumah aku kat Penang...
Diorang bermalam di rumah aku malam tu dan keesokkan harinya diorang balik ke Kedah...

THE END

1

Kronologi no.1 Putrajaya

Posted by Pemerhati Penang on 2:30 PM
Ketika aku menulis post ini, hatiku terasa sedih, mengenangkan perginya bibit-bibit bergembira bersama sahabat2ku di Putrajaya. Dari seawal setibanya Fauzan dan Nasrul di rumahku pada pkl 5.30 petang pada hari Jumaat, 19 jun lepas hinggalah pada jan 2.30 tgh hari pada hari Isnin, 22 jun aku bersama sahabat2ku, sangat bahagia rasanya. Bukan bermaksud aku tak suka di rumah. I love to stay home, but when i am with them(Fauzan, Nasrul, Lukman, Nazmin, Fareez, and Najib)kat Putrajaya, it feels my life filled with somewhat "more" love...

Happy...

First, waktu perjalanan ke Putrajaya, aku, Fauzan, dan Nasrul singgah sekejap di Tapah. Tapi malangnya kat Tapah x ada stesen minyak PETRONAS(kesetiaan Pojan). So, kami x isi minyak...
Jadi kami teruskan perjalanan... Setibanya satu ketika ni Fauzan macam teragak2 yang petrol x cukup kalau nak isi kat next R&R. Apa lagi, aku n Nasrul lagi la cuak. Tp dengan "selamber"nya Fauzan kata "boleh ja ni"...

NO,NO,NO... aku x sanggup ambil risiko... Jadi dengan menggunakan gaya bahasa yang sangat professional dan menggunakan logik yang sungguh mantap, Fauzan pn turut ngan permintaan aku... haha... seccess.(X sanggup aku nak tggu org PLUS kalau minyak habis tgh jalan). Kitorang keluar kat Slim River... Fuh, lega rasanya...

Dalam pkl 10.30 mlm kitorang sampai kat Putrajaya... Lukman at that time ada kat pasar malam. Entah macam mana aku boleh ter"ingat" yang aku lupa bawak towel... haha, nasib baik pasar malam x tutup lg(woot..woot pkl 1030mlm kot). Fauzan pon x bawak gak towel. Wakaka...

Jadi, kami beli towel Ben10 yang sangat colourful dgn harga rm15 seorang satu...

Towel yang disebut2 tu...


Setelah itu, kami berempat pergi ke Putrajaya Sentral untuk menjemput The Notable Naz"Meen"... Yeah... cukup korum 5 org satu kereta... wakaka lg...

Gi makan kat mamaklah...

So, makan n sembang2 sampai pkl 12.00 tgh malam... Lepas makan apa lagi, balik tido lah...
That's the idealah... Tp apa yang jadi??? Aku x leh tido malam tu..huhuhu... tak lelap lama lah. mcm every 10 minits mesti terjaga. Begitu lah jugak dengan yang lain kot...

Zzzzzz... zzzzzzz.... huh.huh.huh...(blom pg lg ke???)...Zzzzz..zzzz....zzzz Huh.huh?? hm...ZzzzZZZ(20x) sampai pagi...

Paginya Sabtu pun menjelang... Aku bangun awal n solat subuh bersama yang lain. Pagi nie kami semua nak gi tgk UTPPEC09... waa... (Go aiman... woot..woot)... aku keluar rumah Luke n ada snap beberapa gambar...


Lukman's House kat Putrajaya...


first smile in the morning...


Jom jalan2 gi pasar pagi nie...

Ayam yang menjadi buruan kami di pasar... wakaka...
(teringat Shahrin)


Balik pasar, tgk FO sikit, VC korean sikit... lagu korea sepam pastu... FAREEZ!!! Fareez samapai yea... Fareez sampai yea...

Breakfast ready!!! Melantak aku 2 pinggan mee goreng di Putrajaya. Thanka to abg n kakak Lukman...

1

Coretan buat Aemyra Natasya...

Posted by Pemerhati Penang on 10:28 AM
Sebelum tu ingin saya tegaskan di sini...
Saya tidak mengenali siapa Aemyra Natasya,
Jadi, sesiapa yang membaca post ini yang bernama Aemyra Natasya jgn PERASAN

Coretan ini dituju khas kepada seorang insan yang bernama Aemyra Natasya yang pernah menulis satu sajak penantian terhadap seorang Helmi...

CORETAN BUAT AEMYRA NATASYA

Aemyra Natasya;
ku tak pernah menyangka yang ku amat berharga;
ku tak tahu siang dan malam aku dipuja;
maafkan aku jika hatimu terguris;
maafkah aku jika diriku buatkan kau menangis;

Aemyra Natasya;
ku harap ku mengerti terdahulu;
kehadiranmu bersama rakanmu lain maknanya;
hatimu untukku?;
andai ku tahu kau mencintaiku;

Aemyra Natasya;
maafkan aku kerna hidupmu bersendirian;
lemah diri mu dalam kesepian;
ku harap dulu ku fahami;
perasaan mu yang kau alami;

Aemyra Natasya;
setelah ku fahami;
ku sayang dan rindu padamu;
inilah perkataan yang kusimpan dari dulu;
sebelum aku tahu isi hatimu;
takut aku melukakan mu terdahulu;

Aemyra Natasya;
sekarang;
benarlah hatiku untukmu;
terlerailah penantianmu;
penyiksaan bukan lagi temanmu;
hatiku bersama mu di sini;
bersatu;

Dari Helmi...
Sedarku atas penantianmu...

2

Heart Me...

Posted by Pemerhati Penang on 5:08 PM
Being deeply loved by someone,
Gives you strength;
While loving someone deeply,
Gives you courage;

You will never know,
True happiness until,
You have truthfully loved;
And you will never understand,
What pain really is,
Until you have lost it;



some lyrics (what hurts the most)
what hurts the most,
is being so closed,
and having so much to say,
and watching you walked away,

and never knowing,
what could have been,
and not seeing that loving you,
is what i was trying to do...

2

Bunga Naga!!!

Posted by Pemerhati Penang on 11:58 AM
Korang mesti tak pernah dengar pasal bunga naga kan???
Bunga naga tu hape???

Bunga naga tu bunga sebelum jadi buah naga.
Alaa... Dragon Fruit...

Tgk ni...

Haa... Ni la bunga naga...




Buah Naga...

Belakang rumah aku je ni...
Wakaka...

Ada 3 pokok abah aku tanam...

Setakat ni yabg aku tau baru 2 biji pokok ni berbuah...
Sekarang ni tgh berbuah, 3 bijik...

pastu gambar bunga tu br ja berbunga pagi td..

Hahaha...
Rezeki aku dapat gak tgk bunga naga ni...
So aku kongsi la ngan korang...

Bunga ni tak la wangi, tp lawa (Kan???)
besar bunganya tu.
Sebesar 2 tapak tangan...

Bunga ni x lama... kejap ja kembang. ptg ni layu lah...

Begitulah nasib si bunga naga. hanya berkembang buat seketika...



2

Hari Ini Hari Apa???

Posted by Pemerhati Penang on 8:02 AM
Hari ini hari Sabtu dah...

Hari Sabtu selalu buat pe???

Hmm... tido sampai bangun kot. Tu la keje aku...

Oooo... Lagi???

Erm... Makan apa yang ada...

Lagi???

Petangnye... naik moto keliling kampung. Dah habis???

Dah2.. Dah kot...

(Nampak sangat hari Sabtu aku sangat membosankan...)

0

Halusinansi Tuah

Posted by Pemerhati Penang on 6:19 PM

Jebat - Abang Tuah! Abang Tuah masih hidup?

Tuah - Jebat! Jebat! Tuan hamba bermaharaja lela di istana sultan. Mengapa menidakkan ketaatan?

Jebat - Ketaatan aku bertempat abang Tuah. Aku menerima khabar paduka sultan membunuhmu tanpa usul periksa. Kematianmu harusku bela. Semua ini aku lakukan untukmu Tuah.

Tuah - Itu tetap derhaka namanya!

Jebat - Nekad sungguh jurusan kanda mematahkan langkahku. Tamatkanlah riwayat penderhakaan ini. Aku rela mati di tanganmu Tuah. Jika kematianku ini membukakan matamu.

(Tuah menikam Jebat)

Tuah - Oh... Jebat... Jebat.

Script from:

Puteri Gunung Ledang
Deleted Scene
SC101A EXT Paya (Paya Bakau) - Afternoon

0

FESTIVAL TEATER PULAU PINANG 2009

Posted by Pemerhati Penang on 10:00 AM
Selaku anak jati penang yang sangat meminati persembahan teater tempatan menjemput saudara dan saudari ke FTPP2009 di Auditorium P. Ramlee Taman Budaya Negeri Pulau Pinang...

Berikut adalah jadual pementasan bagi FTPP2009
(1-25 Julai 2009)

A) MONOLOG


1. 1 Julai 2009 - GDW Kg.Contoh - (Halusinasi Sang Algojo)
- 2.30 Petang
2. 1 Julai 2009 - Anak Harapan PFS - (Eksperimen Pembunuhan [Raja Lekuk])
- 3.30 Petang
3. 1 Julai 2009 - TE.TA.MU - (Jebat: Rahsia Kesumat)
- 8.45 Malam
4. 1 Julai 2009 - Indah Kembara USM - (2 Tingkat)
- 10.00 Malam

B) KANAK-KANAK

5. 3 Julai 2009 - Warisan Jemari - (Kisah Semut)
- 8.45 Malam
6. 5 Julai 2009 - Anak Serigala - (Sungai Bonda)
- 8.45 Malam

C) NGO / IPT

7. 7 Julai 2009 - Suara ACMS - (Mencari Juita)
- 8.45 Malam
8. 9 Julai 2009 - L.E.Q.I.U Penang Free School - (Bicara)
- 8.45 Malam
9. 11 Julai 2009 - Bakawalee - (Dusta Pada Skala 1 Hingga 10)
- 8.45 Malam
10. 13 Julai 2009 - Dewan Budaya - (Lokan Bertepuk)
- 8.45 Malam
11. 15 Julai 2009 - Kersani - (Mustika)
- 8.45 Malam
12. 17 Julai 2009 - GDW Kg.Contoh - (Serakah)
- 8.45 Malam
13. 19 Julai 2009 - Epilog Kembara - (Nasib)
- 8.45 Malam
14. 21 Julai 2009 - NVR Corp - (Hanya Lala)
- 8.45 Malam
15. 23 Julai 2009 - Resdong's - (Neraka Petualang)
- 8.45 malam
16. 25 Julai 2009 - House Of Theatre Society - (Legacy)
- 8.45 Malam
17. 28 Julai 2009 - Majlis Anugerah Festival Teater
- 8.45 Malam

Mai, jangan tak mai...

0

Aku tak puas hati!!!

Posted by Pemerhati Penang on 6:13 PM
Perempuan itu yang bernama Barabah!!!

Dah la dapat tempat kedua festival , dapat lagi anugerah pelakon wanita terbaik dan pelakon lelaki terbaik....

Sedangkan dah tau dan sah-sah mereka ni disqualified!!!

ARGHHHHH!!!!!!!!!!

2

Layakkah???

Posted by Pemerhati Penang on 5:30 PM
Perempuan itu yang bernama Barabah... satu pementasan teater pada malam Jumaat 5 haribulan Jun 2009. dari UPSI! wah.. hebatkah??? aku pun tak tahu. tetapi apa yang aku nak bincangkan di sini adalah adakah meraka layak memenangi tempat kedua dalam pertandingan teater sempena Festival Teater Perak yang diadakan di Taman Budaya Perak dekat Ipoh tempoh hari???

Serba sedikit mengenai festival ini:

Start: 1 Jun 2009
End: 8 Jun 2009 (dah lepas dah...)
Participant: 10 teater, 3 monolog, 1 teater kanak-kanak.
Vanue: Auditorium Taman Budaya Perak.

Saya teruskan ja lah...
hmmm... kenapa saya ragu-ragu dengan kemenangan UPSI dgn teaternya bertajuk Perempuan itu yang bernama Barabah...

Ini dalil-dalilnya:

1. teater ini dipentaskan selama lebih dari 1 jam 30 minit.

2. teater ini juga menggunakan tempat duduk penonton sebagai sebahagian daripada "pentas" mereka.

2 dalil ini menunjukkan ternyata bahawa mereka telah melanggar syarat/ peraturan pertandingan.

They should be disqualified! Tetapi, mengapa mereka masih menerima anugerah pada malam anugerah festival tersebut???!!! (Marah ni :-( )

Haih... Mereka mendapat tempat kedua untuk festival ini!!! Aku cakap TAK LAYAK!!!!

Aku rasa semua orang setuju dengan aku, cuma budak2 "Perempuan itu yang bernama Barabah" sahaja yang x setuju kot... Ada sesiapa yang nak bangkang???!!!

0

Salam Perkenalan...

Posted by Pemerhati Penang on 5:23 PM
Terlebih dahulu saya ingin mengalu-alukan sesiapa sahaja yang view blog ini.

Terasa bagai ada suatu tanggungjawab yang terletak atas bahu untuk menerbitkan blog ini.

So, sit back, relax, enjoy and comment.

hmm... ada warning kat sini. Siapa yang makan cili dialah yang merasa pedasnya...

Copyright © 2009 Let us talk about my life All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.