3

Hujan: Kamu di mana?

Posted by Pemerhati Penang on 2:44 PM
Start pukul 11.30 pg, 24/2/2010, cuaca mendung berserta awan yang berarak mesra kat Penang ni.
Menjelang pukul 12.00 tgh hari, terasa titisan halus jatuh. Terasa. Time tu duduk kat luar, (memandangkan cuaca mendung) sambil menyemai 8 lagi anak benih pokok buah nangka.
Menunggu dan terus menunggu. Hujan tak kunjung tiba.
Tanggal 2.30 petang, matahari mula muncul. Terang Kembali. Tiada mendung lagi. Panas sekali lagi menyelubungi.

1

Aku bukan penulis skrip. Aku penulis novel.

Posted by Pemerhati Penang on 10:13 AM
Baru aku perasan bahawa setiap skrip yang cuba aku tulis, tak menjadi.
Aku tanya kepada diriku, kenapa? Kenapa begitu? Apa yang tak ada? Tak cukup di mana?

Susah untuk aku gambarkan suasana dalam setiap piece aku. Aku tak dapat gambarkan keseluruhan suasana, sebab aku guna 1st person point of view. Cikgu bahasa aku dulu pernah beritahu aku bahawa sesebuah novel itu berkesan jika perasaan watak dalam novel itu, pembaca dapat rasai. Jadi, penyampaian mesti dalan 1st person point of view.

Jadi, aku akan cuba untuk menulis skrip, tapi aku akan teruskan penulisan aku dalam gaya novel. Mungkin ada sesiapa yang ingin adaptasikan novel/cerpen aku menjadi skrip utk teater atau drama.

Personally nak mintak maaf kat Usop (for what it's worth) sebab x dapat buat skrip Bayang Jadi Jasad. (Mungkin ko menunggu skrip ni, dah siap 2 babak).
Babak 1: Intro watak2 dalam skrip, asas perjalanan plot penceritaan.
Babak 2: Monolog (flashback), narrowing plot dan memahami watak Bedah.

Bayang Jadi Jasad akan diadaptasikan dalam bentuk sebuah novel. Lebih banyak watak boleh dimasukkan dan lebih banyak drama dan suspen boleh aku masukkan dalam karya ni.

Copyright © 2009 Let us talk about my life All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.